Wednesday, October 21, 2009

mari study al-hambra bersama sy
Kebetulan aku duk bace tentang ni, teringat kat along n aku memang dah lame mengimpikan untuk menjejakkan kaki ke al-hambra ni..(kes novel la ni..huh) let me story sikit about al-hambra.
Al-hambra(al-hamra’) adalah satu nama yang dapat membangkitkan kenangan umat Islam kepada sejarah bumi andalus.Ia dianggap sbg sebuah kompleks monumen yang unik kerana menggabungkan keadaan yang luar biasa seperti kedudukan topografinya , di puncak bukit La Sabica, banjaran Sierra Nevada. Dengan demikian, ia semacam menaungi keseluruhan kota Granada dengan dinding kubu pertahanan yang padu dan kukuh ibarat seorang suami melindungi isterinya daripada sebarang ancaman yg bahaya(aku suke ayat ni..haha) .nama Al-hambra asal dr bhs arab yg membawa maksud istana kemerah-merahan(ala-ala name isteri Nabi gtu..huhu)
Sebuah bangunan yang sangat indah, dipenuhi hiasan berwarna emas dan reka bentuk sangat menarik serta dianggap sbg salah satu bangunan terindah di dunia…waaa..nk pergii..pada awalnya digunakan utk tujuan ketenteraan, berkembang menjadi Bandar-kubu, istana dan akhirnya sebuah Bandar kecil, semua dlm satu, special right??
Bahagian yang paling indah- Patio de los leones(the court of lions). Warna istana ni berubah mengikut tahap cahaya dan kedudukan matahari, bulan dan bintang. Kat tengah2 ade pancutan yg dikelilingi 12 patung singa drpd batu marmar dan…singa ni boleh keluarkan air kat mulut die..hihi..dasyat2..mesti romantik la tempat ni..lau pergi mesti xnak balik punye kan..kui3

Actually al-hambra adalah salah satu tempat impian aku..untuk menyaksikan salah satu perkara ajaib di dunia, nak rase kehebatan kalimah tauhid di bumi andalus….subhanallah..

p/s: Isnin ni exam Sejarah Tamadun Islam..sempat lagi koya tuh..huhu..(masuk lam silibus ni tau..)

No comments: