Friday, December 25, 2009

mana milik kita?


~gambar ade kaitan~

::mana milik kita-rabbani::
Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada ALLAH yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
ALLAH sudah sediakannya

Kita ALLAH punya
Bumi langit ciptaan-Nya
Miliklah apa saja
Tidak terlepas dari ciptaan-Nya
Mana kita punya
Tidak ada kepunyaan kita
Kita hanya mengusahakan
Apa yang telah ada

Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada ALLAH yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
ALLAH sudah sediakannya

Mengapa kita sombong
Memiliki ALLAh punya
Mengapa tidak malu
Kepada ALLAH yang empunya
Patut bersyukur kepada ALLAH
Yang memberi segalanya
Malulah kepada ALLAH
Kerna milik IA punya

Janganlah berbangga
apa yang ada pada kita
Kalau ALLAH tidak beri
kita tidak punya apa-apa
Janganlah mengungkit
Mengungkit jasa kita
Jasa kita di sisi-Nya
Yang sebenarnya ALLAH punya

Marilah kita bersyukur
Bukan berbangga
Bersyukur kepada ALLAH
Bukan mengungkit jasa
Gunakanlah nikmat ALLAH itu
Untuk khidmat kepada-Nya
Selepas itu lupakan saja

Agar tidak mengungkit-ungkitnya
Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada ALLAH yang punya
Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
ALLAH sudah sediakannya

hahaha...baek punya mukaddimah=)actually tengah tekanan sbb xde laptop..sudah dikembalikan laptop yg best itu kpd abg aku..tuan punya laptop...owh...tekanan...
tp perancangan Allah lebih baik drpd yg disangkakan...rumetku forever cik sakinah dah datang...so??? xjadi lah tekanan itu...haha...siap lupe pulak yg aku xde laptop...sbb aku rembat laptop cik kinah...hahaha=)sy sayang sakinah!

aktiviti kembali teratur..aku sudah punya teman untuk ke annur...apa yg lebih baik dprd itu?? alhamdulillah..Allah sayang aku!aktiviti melihat keindahan ciptaan Allah akan bermula..yehaa...i love jalan-jalan=)

ya Allah...jangan biarkan aku..jaga aku..lindungi aku..sayangi aku..jangan biar hatiku sepi...dari mengingatiMu walau dalam sekelip mata...atau lebih pendek daripada itu!kerana...aku tidak mampu menanggung kesepian itu!jika tidak dibantuMu!

p/s: xsabau menunggu kedatangan notebook comel...excited!

Monday, December 21, 2009

saya peduli........

Saya masih peduli……………


Ye,,benar…sy masih peduli…sy xkisah…sy tetap akan di situ..! selagi mana sy mampu…

Ye…sy mmg degil..pyh putus asa…

Ye...sy pyh nk berganjak…selagimana xde yg menghalang…

Tp….sy bkn lawan kuasa Allah…sy hamba…sy tetap lemah…sy tetap menangis…sy tetap
terkilan...
jika keadaan terus mengasak..
jika kehilangan....
jika mereka xnak ikut perintah Tuhan...
owhhhh.....kdg2 sy xtahan jugak dgn keadaan ni..
sy rindu bi'ah itu.....owhhh....rindu yg mengasak dada...
…...sbb sy manusia biasa…..
sy mau hidup dlm suasana yg Allah redha...
sungguh....sy xsuka suasana ni!

Tp..tu bkn bermakna sy xboleh bangun lagi…sy tetap akan bangun!jatuh dan bangun..jatuh dan bangun..jatuh dan bangun…sampai sy mati….

Sbb…sy kate hidup dan mati sy utk Allah…

Sbb tiap kali solat sy janji ng Allah..hidup & mati sy utk Allah..

Jadi…………berpenat lelahlah dgn kehidupan……….
Kerana demikian dunia diciptakan…

Peace!!

Owhhhhhhhhh…………..wanna cry!kipidap wahai diri...!kipidap...kipidap...go..go...owhhh...nk demam!

Friday, December 18, 2009

~forum pemikiran bangi...best..best..best~=)



Salam satu Islam…wah3..mukaddimah mantap bile balik dari forum pemikiran bangi .tajuk die ANALISIS PEMIKIRAN POLITIK & DAKWAH TG DATO NIK AZIZ NIK MAT….bangge lak rase jadi warga bangi..=) pagi tadi setelah dgn berseleranya aku k.ida & syu makan nasik lemak yg enak tu..kami ke surau annur utk join forum tu…panel dia 3 org, annual bakri haron(s/u politik mb klate) prof madya abu hasan hasbullah(lectrr UM) prof bad( lectrr ukm) moderator die ust jameer saad(exco BBB). Then ade jugak dr Tajol( ydp pesatuan penduduk BBB) n adun bangi Dr syafie abu bakar..
Aku buat summarise jelah ek apa yg aku dgr kat sane…adun bangi yg cakap TGNA ni seorg yg ada paradigm(pemikiran sistematik yg boleh dirujuk). ciri kuat yg ada pdnya ialah


1. Ada matlamat-cari jalan pulang
2. Prinsip-cinta Allah dan Rasul
3. Strategi-bersyukur
4. Kaedah-amar ma’ruf nahi munkar


Panel pertama ..annual bakri harun..yg ni aku suke sgt dgr…sbb die ant org yg paling rapat n knal betul ngan TG..point penting yg die ckp..TG seorang yg ajaib sbb istiqamah pemimpin yg pegang Islam, diuji dgn satu wilayah selama 22 tahun….subhanallah.. ant pesanan TG pd die “apa saja di tangan orang..kalau cantik camne skalipun jgn ambik” antara perkara yg baru aku tau pasal TG ni beliau xde dompet..subhanallah…zuhud….


Then panel kedua..dr abu hasan hasbullah..ant 3 ciri yg ada pd TG ialah

1. Wara’
2. Pragmatic-
3. Progresif


Panel ketiga dr bad lak cite pasal membangun bersama Islam..amal jama’ie..n so on..
Actually banyak fakta baru yg boleh dpt time pergi sane td..cume aku mls nk tulis pnjang2…amik point jelah ek..subhanallah…makin kenal peribadi..makin cinta akan ulama’…kagum sekali.. =)


"Ya Allah, jadikanlah cahaya di hatiku, cahaya di kuburku, cahaya di hadapanku, cahaya di belakangku, cahaya di kananku, cahaya di kiriku, cahaya di atasku, cahaya di bawahku, cahaya pada pendengaranku, cahaya pada penglihatanku, cahaya pada rambutku, cahaya pada kulitku, cahaya pada dagingku, cahaya pada darahku, cahaya pada tulang-tulangku. Wahai Tuhanku, besarkanlah bagiku cahaya dan berikanlah bagiku cahaya dan jadikanlah padaku cahaya dan tambahkanlah padaku cahaya, tambahkanlah padaku cahaya, tambahkanlah padaku cahaya. Aamiin."


Ya Allah,jadikanlah hambaMU ini dicintai pada hati orang yang beriman,dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman"

Sunday, December 13, 2009

hari-hariku...



Semakin kubilang hari-hari…semakin rasa ketinggalan…semakin rasa tak cukup masa… apa yang aku kejarkan?? Aku sendiri pun tidak tahu…kadang-kadang aku bingung..seolah-olah masa terlalu cemburu padaku….tak kasihankah kamu pada diriku duhai masa?? Bolehkah berhenti seketika untukku??

Haha..orang gila bolehlah cakap macam tu..moga-moga aku tak tergolong dalam golongan akal yang tak sihat..yang xrealistik pada kehidupan….wah3..cakap pandai…padahal hampeh saje adenye… masa tak cukup! Kalau tambah lagipun still xcukup..aku ni xpandai manage mase betul la..jeles betul ngan orang yang pandai jage mase sendiri..untuk tanggungjawab..untuk orang laen..juga untuk diri sendiri…untuk belajar tentang semua…tentang kehidupan….tentang keyakinan pada Tuhan!! Itu yang paling penting..

Aku sekarang berada di PTSL..musim cuti..mane ade orang…huhu..tp seronok jugak..membelai diri dengan buku-buku yang best kat cni..sia-sia je library besar2 kat UKM kalau aku xlepak barang sejam dua untuk recharge…

Hari jumaat baru ni..kinah n adik dia dtg teman aku kat UKM..wah…seronok gile sgt2..abg bin & k.yah dtg hantar diorang..rindu betul nk pergi umah abg bin dgr tazkirah org lame2…haha…senior smaasza la katekan..seronok sbb fikrah same…kita dpt dgr apa yg kita nak dgr…

Sessi luahan perasaan ngan kinah make me feel fresh…she is a good listener!good supporter too! Thanx God! Aku makin yakin yang aku tak bersendirian…Allah bersamaku..aku takkan rebah dgn keadaan rumetku ini…huhuhu…semoga diorang dapat kekuatan untuk amalkan ajaran Allah..hopefully..dan aku tetap istiqamah walaupun aku dah kehilangan bi’ah solehah tu...dear God….Allah bagi beban..Allah jua bagi jalan penyelesaian…surau An-Nur pengubat hatiku…=)

Hari ini adalah besday k.wa! hehe..hepi besday my dear sis..seharian dia call aku..dpt call free la katekan..ammar still kenal dan cam cik kesayangan die ni..huhu…mmg anak aku! Haha.. k.wa call aku..tp aku sembang ngan ammar..bahase hati kami..didingigongheng..itulah die…haha..moga ammar jadi anak soleh..=)


Then..cik syidah call aku jugak pg td..cam biase lah..sejam jugak kot sembang..igtkan aku nk pergi library pg td..tak jadi dah..syok sgt duk sembang…gembira sgh dgr suara die yg ceria…sbb dia jarang je mcm tu..haha..aku tau mmg dia betul2 hepi tu…so sweet! Bila aku ckp aku sygkan die..i really meant it!! No doubt oke..haha…
It’s a sweet thing when people around..when people that we love and care happy with their life…=) I love that! Ye..mmg ramai ckp..aku mcm xpernah ada masalah…penipu betul..haha..mcm2 masalah aku tau!tp aku jadikan itu satu cabaran dan juga doa diorang untuk aku teruskan hepi2 dlm hidup…aku harap Allah sentiasa bersamaKu…tak tinggalkan aku walau sekelip mata atau lebih pendek daripada itu!! Bye!

Wednesday, December 9, 2009

entry ke 100 yg hampeh.....=)

assalamualaikum....

dah entry ke 100 rupenye blog hampeh aku ni..huhu..sejarah penubuhannya bermula apabila kami(aku, kinah n teha) telah sampai ke kolej awal drpd org laen..kami boring..kami mula buat blog..satu lagi sbb excited dpt tenet kat kolej..maklumlah..jakun time tu..haha....

then...boring dah maen blog...kami tinggal sekejap..apa yg buat aku aktif balik berblogging ni time aku kene excident aritu...aku dah mcm org gila sbb xleh pergi mane2..almaklumlah..kami semua mmg jenis xreti duduk diam..tekanan time tu xpyh nk ckp lah..last2 aku amik inisiatif aktif balik..kurang2 ade jgk mende yg berfaedah yg aku kongsi...takdelah habis camtu je mase aku...(w.pun byk yg hampeh dlm blog ni)

terus terang aku ckp...aku syukur sgt sbb excident tu..mcm2 aku belajar..mcm2 aku lalui..mcm2 aku rasai..mcm2 aku kene syukuri...the best moment i ever had...haha... sedikit ujian dunia untuk hamba Allah yg hampeh mcm aku..hehe... untuk meningkatkan darjat & penghapus dosa...hikmahnya tersingkap tak terkira........sujud syukur sekali!!

actually post ni aku nk crite pasal my lovely baby ammar yg menangis sbb baru sedar yg cik die hilang...haha...sah2 tepat sangkaan aku..mak call aku..aku dgr ammar meraung..cover2...xkan nk nangis lam bas kot..then bile die dgr suara cik die yg sedap ni terus diam..owh my baby...dont cry anymore..i love u!

hai...ni bkn anak aku ni..kalau anak aku sendiri aku xtaulah...(aku mule berkoya2) haha...then ni aku dah sampai kat kolej..call mak...ammar dah bangun...mak ckp die senyum sorg2 dgr suara aku then nk cium telepon tu..haha..smlm dah cium cik 3 kali xpuas lagi ye??? cium telipon pulak ye engkau ammar...

hehe...aku kembali lagi...meneruskan sisa terakhir...buat2 senyum sorg2..walaupun mcm2 aku rase skrg ni..(woi..korang xbace blog aku kan??) xpyh lah..aku mengarut sahaja..

langkahan kaki ni masih jauh(if still live la..) mcm2 mende aku nk buat lagi..ya Allah..temani aku di mana saja aku berada...=)

Monday, December 7, 2009

andaiku pergi....


Andaiku Pergi-Mirwana


Cerita hidup kian berlalu
Membawaku ke penghujung
Kaku langkah kian lemah
Kelu lidah untuk bicara

Langit jingga warna senja
Desir bayu membisik duka
Kealpaan nan semalam
Inginku lepaskan luka silam

Bersama rayu doa
Damba keampunanNya

Andai diriku pergi
Tinggalkanmu sendiri
Usah kau sedih
Usah tangisi duga dari Ilahi

Andaiku pergi dulu
Tiba tika dan waktu
Telah tertulis takdir untukku
Perjanjian yang Maha Agung
Doakanku sejahtera disisiNya

Rasa gentar rasa rindu
Bertarung di fikiranku
Wajah ceria, senyum manja
Kisah kita menghapus resah

Maafkan diriku kasih
Kerna buat kau menangis
Restuiku dengan cinta
Jangan kau titiskan air mata

Pintaku redhailah
Terima kasih atas segalanya

Hidup ini sementara
Ujian pasti setia hati
PadaMu kekasih

Moga rahmat hidayahMu
Mengiringiku, menemaniku
Saat akhir waktu

Bersaksi diriku
Tiada lain hanya Kau satu
Memiliki cintaku
Ku serah segalanya kepada Mu

rest....rest....rest....rest.............pure heart and clear mind~tema cite katun barbie...huhu....uzlah for a while...hehe...to recharge.....bateri weak!

hujan...hujan lagi..aduh...g mana ni nk tinggal si ammar?? manje amat..bangun tido cari aku..adoi...jgn nangis bucuk cik..esok cik nk g..kalau ammar nangis..cik sebaldi la nangisnye...huhu...(aritu aku gelakkan si teha sbb nangis nk tinggal si comel mukmin...skrg dh kene kat aku..haha..pdn muke aku..sekian)

setiap kali hujan rase feel lebih...hadehhhhhhhhh.....ni xtinggal lagi aku dah berjejeran air mate...hampehnye aku!!!!!!!!!!

Tuesday, December 1, 2009

hanya untukmu...



hanya untukmu-fareast..

Selembut tanganmu membelai diriku ini
Bersarang cintamu penuhi ruang hati
Walaupun sengsara bertemankan air mata
Sanggup berkorban demi anak tercinta
Mendidik mengasuh walau hidup sengsara
Buat anakmu menjadi insan berguna

Kuingin membalas jasamu selama ini
Ketentuan ini kuserah pada Ilahi
Doa buatmu ibunda semoga bahagia
Di dunia juga di Akhirat sana

c/o
Cintamu duhai ibunda
Oh tiada tandingannya
Bak lilin membakar diri
Menyinar hidupku ini
Duhai ibunda tercinta
Kau ratu kau penyeri
Menyuluh cahaya dikamar jiwa

Kasihmu ibu pengubat diriku
Sepenuh hatiku hanyalah untukmu


p/s: speechless.....i wanna be a good daughter 4 u!

Saturday, November 28, 2009

resepi eidul adha...=))


kuah kacang lazat berkrim=))

kacang tanah 1kg
lada kering rm1
bawang putih 1 buku stgh
bawang merah 1 buku stgh
halia separuh tapak tgn
lengkuas besar kuku
buah keras 50 sen
asam keping 1
serai 2@ 3 batang
garam kasar 2@ 3 sudu
gula pasir 800 gram
serbuk jintan manis 3@4 sudu
serbuk jintan putih 3@ 4 sudu

cara-caranya adalah....jeng3

kisar kacang tanah-goreng dululah
kisar lada kering gak..rendam air panas dulu
bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia dikisar
serai hiris halus-halus
buah keras tumbuk dulu pastu kisar

masukkan kacang tanah, lada kering, buah keras, bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia yang dikisar

masukkan gula pasir, garam kasar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serai, dan tambah air...kacau hingga sebati....

masak 50 minit-1 jam....then...makan ngan nasi himpit or sate......delicious....nyam3..

selamat mencobaa.....=)))

Tuesday, November 24, 2009

janganlah Engkau hinakan diriku........

Agar tidak jatuh kehinaan di akhirat nanti, maka tolonglah kami untuk mentaatiMu ya Rabbal alamin...
Agar tidak terjelepuk kehinaan di akhirat nanti, maka maafkanlah segala kesalahan dan ketelanjuran kami ya Rahim..
Agar tidak terkandas kehinaan di akhirat nanti maka ampunilah segala dosa-dosa kami ya Ghaffar...
Agar tidak tertiarap kehinaan di akhirat nanti maka tutup dan padamkanlah segala keaiban kami ya Sattar..

Ya Rabb, untuk menanggung kehinaan di atas dunia ini pun kami sudah tidak sanggup, bagaimana kami sanggup dan mampu menanggung dan mampu untuk menanggung kehinaan diakhirat yang lebih mengerikan ya Rabbi...

Sungguh kami tidak mampu....

Ya Allah....putuskanlah harapanku terhadap makhluk...kerana kutahu...tiada kuasa pun di tangan mereka melainkan dengan KehendakMu....

SALAM EIDUL ADHA=))

Friday, November 20, 2009

Kadang-kadang saya marah jugak....



assalamualaikum….saya tak tahu nak tulis ape..banyak sangat nak tulis..
Ntahlah…saya rasa nak marah je skrg…tapi xdelah marah sgt..just hangen je..huhu…tu je..

Sebabnye?? Hehehe..xpelah…payah saye nk crite..saya pon xtahu kenapa saya rasa nk marah…padahal mende tu xsepatutnya pon saya marah…
Mungkin saya sedar…saya marahkan diri sendiri kot!

Kenapa saya ni hampeh sgt???

Cubelah bawak2 sedar diri tu sikit…menyampahnye saya! Agaknya saya menyampah sbb saya ni mmg pyh nk sedar diri kot..=)))

Kenapa saya xboleh nak marah2 mcm org laen hangen je hah?? Huhu…xpandai saye nk marah2 sbnrnye..last2 saye menangis sbb xjd nk marah…adoyai…..
Duhai diri…sedarlah diri….jangan buat mcm tu lagi…nanti sakit hati…sape nk pujuk hati awak tu?? Xkuase saye!huh! dah..dah…malas nak layan! Haha…seronoknye mengarut di blog sendiri…

Jgn komen…lantaklah..saye xboleh nk luah dkt org..biarlah saya tulis kat cni..xde masalah kan??

p/s:“I've Learned That People Will Forget What You Said, People Will Forget What You Did, but People Will Never Forget How You Made Them Feel!!”

p/s: whatever...thanx God...i've learned something!=)))

Tuesday, November 17, 2009

saya penat....


-baru siap menangis ammar ni..buat2 ceria..hampeh betul punye budak..cik dah ikut perangai kamu dah ammar-


Salam..maaflah..betul ni..saya penat..ntah…malasnya saya nak rajin…tolong…saya betul2 rasa nak balik..nk jumpa mak ayah…nak peluk baby ammar..bia hilang rase malas ini…bia hilang rasa menyampah ni…saya cuba control…tapi hari ni saya rasa nak nangis sikit boleh??? Boleh la…huhu…

P/s: lindungi aku dari putus asa ya Allah! Mana lagi tempat untuk aku mengadu bermanja selainMu ya Allah??

bila kau letih dan hilang semangat Allah tahu betapa kau telah mencuba sedaya upaya, bila tangisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan, Allah telah mengira titisan air matamu, bila kau rasa ketinggalan dan masa meninggalkanmu Allah setia di sisimu..bila kau telah mencuba segala dan tidak tahu tujuan..carilah Allah kerana Dia ada jalan penyelesaian dan bila sesuatu yang berlaku kpdmu keliru..kecewa..sedih dan ketahuilah bahawa Allah ada jawapannya....carilah Dia...sujudlah padaNYa.........

peace!

Sunday, November 15, 2009

haramkah.....

video


haramkah-melly goeslow


haram-haramkah aku
bila hatiku jatuh cinta
tuhan pegangi hatiku
biar aku tak jadi melanggar
aku cinta pada dirinya
cinta pada pandang pertama
sifat manusia ada padaku
aku bukan Tuhan


haram-haramkah aku
bila aku terus menantinya
biar waktu berakhir
bumi dan langit berantakan


aku tetap ingin dirinya
tak mungkin aku berdusta
hanya Tuhan yang bisa jadikan
yang tak mungkin menjadi mungkin


aku hanya ingin cinta yang halal
di mata dunia juga akhirat
biar aku sepi aku hampa aku basi
tuhan sayang aku
aku hanya ingin cinta yang halal
dengan dia tentu atas ijinNya
ketika cinta bertasbih
tuhan beri aku cinta
ku menanti cinta...

p/s:allahumaghnini bihalaalik an haroomik...wabifadhlika amman siwaakk....

Saturday, November 14, 2009

sanah helwah sakinahku sayang...!



Sanah hilwah ya jamil..sakinah abdul rahman rumetku bertahun-tahun di kolej keris mas..huhu..tika ini dan saat ini..aku memang selalu mengingatimu..sungguh! terima kasih…terima kasih..terima kasih kerana menjadi seorang sahabat padaku..seorang rumet yang baek padaku…seorang teman suka dan yang penting teman airmataku…(airmataku turut mengalir sekali..huhu)


Hari ini 15 nov 2009 ulangtahun kelahiranmu yang ke 22..ingat..mu adik aku..haha..3 hari je pon..sakinah abdul rahman..kamu sangat istimewa..! banyak aku belajar daripadamu untuk menjadi seorang manusia.. terimakasih kerana sentiasa memberi nasihat dan perangsang ketika aku sangat-sangat perlukannya..


Apa yang aku takkan pernah lupa bila aku accident yg mengakibatkan kepatahan kakiku…sungguh..kamu sahabat yang sangat baek! Owh..menangis aku bila mengingat waktu itu..keadaan yang sangat menekan..aku rasa aku tak mampu untuk menghadapinya kalau aku sendirian..Terima Kasih Allah..kerana mengurniakan aku sahabat yang bernama Sakinah…dia benar-benar memberi sakinah kepadaku..seindah namanya!


Aku berdoa kita akan tergolong dalam golongan yang dinaungi Allah dihari kiamat yang tidak tergambar itu..dua orang yang saling mencintai kerana Allah..bertemu dan berpisah kerana Allah.. kerana aku hanya ada hati yang aku mohon hati ini mampu untuk mendapat keistimewaan dan naungan Allah..


Seorang sahabat pernah bertanya.. “izzah ngan kinah ni duk skali sokmo..g mane2 skali…dop penoh balloh ke?” terkedu jugak aku waktu itu..kita xpernah bergaduh ke hah? Syukur ke hadrat Ilahi..berselisih pendapat itu biasa, namun sentiasa mencari titik persamaan..its a sweet thing..=))


Aku tak tahu nak story yang mane satu sbb mmg byk sgt memori bersama dengan sahabatku ini..suka duka hidupku di alam Universiti..tak termasuk lagi zaman sekolah yang bertimbun-timbun tu..huhu..


Sanah helwah sakinah…semoga amalanmu seiring usia..semoga bertemu jodoh dengan orang yang soleh..ku sayang kamu!


Ya Allah, sahabatku ini adalah seorang yang baik pada pandanganku..semoga dia juga baik pada pandanganMu..Kurniakanlah segala hal yang terbaek buatnya pada pandanganMu..jagalah Dia ya Allah…semoga dia sentiasa dicintaiMu dan dicintai insan-insan yang beriman….


p/s: kepale otakku sedang memutar ingatan kenangan bersama sakinah bile mula2 menjejakkan kaki ke kolej keris mas pada minggu pengenalan persatuan…wahahahahhaa….gelak..gelak…(kalu mu bace nah mesti mu golek gop tu…wahahahahhaa)

p/s: nah..aku post awal beberapa jam..mu tau jelah rumet mu ni kan perempuan melayu terakhir..bukan reti tido lmbat2...kire halal eh aku post awal ni...hahahaha...

Wednesday, November 11, 2009

1.19 a.m 12 november 2009

Hari ini genap umurku 22 tahun..hari khamis..hari yang sama aku dilahirkan 22 tahun yg dulu.....tibe-tibe aku dikenakan penyakit tak boleh tidur..huhu..aku yang nyenyak tidur ini tibe-tibe terbangun kerana mendapat mesej2 dari sahabat-sahabat…mendoakan kebaikan atasku….terima kasih! Ohh…tiba-tiba hatiku jadi sangat tidak tenang malam ini..kenapakah? aku tidak mengerti…lalu kutunaikan nasihat seorang sahabat…solat hajat katanya…mungkin Allah mahu memberi petunjuk..petunjuk pada apa? Aku sendiri tidak tahu…

Tapi yang pasti..aku tidak tahu mengapa aku boleh menangis teresak-esak mengadu pada Tuhanku Yang Maha Penyayang malam ini…mengadu kelemahan yang ada padaku..mengadu tanggungjawabku semakin berat…mengadu amanah orang kesayanganku padaku yang tidak mampu aku tunaikan…sehingga dadaku terasa begitu sakit….lemahnya aku Tuhan!....

Sungguh…aku mengadu pada Tuhanku Yang Maha Penyayang..Tuhanku Yang Maha Penyayang sentiasa ada denganku..mendengar pengaduanku..oh….Terima kasih Tuhan! Tuhan..beri aku ketenangan….Tuhan..yakinkan diriku bahawa aku mampu..Tuhan…beri aku kekuatan…Tuhan..amanah kasih sayang yang Kau berikan padaku menyakitkanku…kerana kutahu..aku perlu berbuat sesuatu dengannya….oh………………………………………………………………aku sangat takut!

p/s: kupohon ya Allah..kurniakan apa yang aku perlu...bukan apa yang aku mahu..kerana kutahu..segala yang Kau berikan adalah yg terbaek untukku..walaupun kutidak nampak hikmahnya buat masa sekarang...maka kau kurniakanlah hatiku redha dan lapang dada menerima segalanya...agar semakin kuat pergantunganku padaMu...agar kusedar aku seorang HAMBA!

Monday, November 9, 2009

بغير عليها

بغير عليها حتى لما تسلم عل الناس وليه يلمسو اديها ميشاورو كدة وخلاص
بغير عليها لما تسلم عل الناس وليه يلمسو اديها ميشاورو كدة وخلاص
ومهما تقولي عليا ده مجنون بيا ااااااااااه وفيها ايه
عايزة واحد مع الجمال ده كلو ازاي ميغرشي عليه
ومهما تقولي عليا ده مجنون بيا ااااااااااه وفيها ايه
عايزة واحد مع الجمال ده كلو ازاي ميغرشي عليه
انا اخترتك انا فكرتك انا مش عارف اقلك ايه
في حد في الزمن ده حد بجد يخاف عليه
انا اخترتك انا فكرتك انا مش عارف اقلك ايه
في حد في الزمن ده حد بجد يخاف عليه
ومهما تقولي عليا ده مجنون بيا ااااااااااه وفيها ايه
عايزة واحد مع الجمال ده كلو ازاي ميغرشي عليه
ومهما تقولي عليا ده مجنون بيا ااااااااااه وفيها ايه
عايزة واحد مع الجمال ده كلو ازاي ميغرشي عليه
دانا بموت لما بشوف حد عينو بتيجي عليكي ببقى عايز اخد عنيه من قبل النظرة متوصل ليكي
ومهما تقولي عليا .... ده انا بموت .....عايزة واحد مع الجمال ده كلو ازاي ميغرشي عليه
ومهما تقولي عليا ده مجنون بيا ااااااااااه وفيها ايه
عايزة واحد مع الجمال ده كلو ازاي ميغرشي عليه


lamset eid....feberet..hihihi..
لمست ايد برضى اكيد
وبنسى انك كنت بعيد
كيف بتوب الهوى مابتوب
يقسم قلبى تلات قلوب
قلب يحبك قلب يدوب قلب يغار عليك
خدنى بحضنك خاف عليا
حسسنى بوجودك فيا
ما بعرف قيمة عنيا
غير لما يشوفوك
وعدنى تبقى العمر بقربى
وعدنى ماتفرقنا غربة
انا روحى وعنيا وقلبى خلقو تايحبوك
اذا حدك مابقيت
على كتفك ماغفيت
ياعنى انا ماعشت بعمرى وعالدنيا ماجيت
خدنى بحضنك خاف عليا
حسسنى بوجودك فيا
ما بعرف قيمة عنيا
غير لما يشوفوك
وعدنى تبقى العمر بقربى
وعدنى ماتفرقنا غربة
انا روحى وعنيا وقلبى خلقو تايحبوك




p/s: xpaham pon..huhu=))entry org kebosanan dan kemenyampahan membuat tesis yg xreti nak berdikari siapkan diri sendiri...huhu...

Friday, November 6, 2009

duhai hati....damailah...



Hati atau roh adalah hakikat kejadian manusia, kerana itu ia diberi keupayaan untuk merasa senang dan susah. Ia sangat sensitif terhadap apa yang berlaku, yang didengar, dilihat dan dirasai. Dari sanalah ia menentukan sikap manusia samada positif atau negatif.
Memang hakikat penciptaan hati oleh Allah SWT adalah suatu yang maha ajaib. Kelajuan perjalanan hati tidak terhitung dan ruang gerakannya tiada had. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:
"Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika baik daging itu, baiklah manusia. Jika jahat daging itu jahatlah manusia. Ketahuilah, itulah hati." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Hati boleh baik dan jahat.
Rasa senang apabila ia dipuji.
Rasa menderita apabila di keji.
Rasa riak dan megah apabila mendapat kelebihan dan kejayaan.
Rasa ujub (hairankan diri) apabila mempunyai kemampuan.
Rasa rendah diri (inferiority complex) apabila ia mempunyai kekurangan.
Rasa sombong dan angkuh apabila berkuasa atau ada ilmu atau ada kekayaan atau ada kekayaan.
Rasa tidak senang (hasad) apabila tengok orang lain lebih.
Rasa dendam apabila orang menganiayainya.
Simpati dengan orang susah.
Rasa keluh kesah apabila dapat susah.
Rasa terhutang budi dan terima kasih pada orang yang menolong.
Rasa gerun apabila berhadapan dengan perkara yang menakutkan.
Rasa jijik apabila berhadapan dengan benda kotor.

Hati boleh dididik.
Lihat apa kata Allah tentang hati.
Firman Allah: "Beruntunglah orang yang membersihkan hatinya dan rugilah siapa yang mengotorinya." (Asy - Syams: 9)

"Sesungguhnya beruntunglah orang yang membersih diri (dengan beriman ). Dan dia ingat nama tuhannya lalu dia sembahyang." (Al - Ala: 14 - 15)

"Pada hari itu, tidak berguna lagi harta anak-anak. Kecuali mereka yang pergi menghadap Allah membawa hati yang selamat." (Asy - Syuara: 88-89)

Ketenangan itu berpusat atau berpaksi di dalam hati nurani. Ia perlu dijaga, kerana bila hilang ketenangan, hilanglah kebahagiaan. Bila hilang kebahagiaan, tidak ada lagi keindahan di dalam kehidupan sekalipun mempunyai segala-gala nikmat.


Untuk menghilangkan rasa tidak tenang itu, keluar daripada menzalimi dan memohon maaf kepada orang yang kita zalimi itu. Tinggalkan membuat dosa kemudian kembali berpegang dan bersandar kepada Allah SWT. Insya-Allah ketidaktenangan akan hilang.

p/s:ya muqallibal qulub...thabbit quluubana alaa diinik wa'ala to'atik...
p/s:kuakui diri ini..hamba yang mungkir pada janji-janji..Tuhan...terimalah aku..sayangi aku...lindungi aku..jangan kau biarkan aku dalam nikmat sementara itu...jangan Kau hukum aku dengan rasa jauhnya Aku dariMU...jika Kau hukumku dengan rasa ini...sengsara aku ya Allah..aku amat sengsara!

Wednesday, November 4, 2009

Allah sayang???


Allah sayang???

Slm…tidak tahu untuk memulakan dari mana…just aku tengah fikir-fikir…hati aku tengah kering kontang,,perlukan siraman iman dari ar-Rahman,,,,
Berdasarkan dalil daripada ayat 15-17, surah al-Fajr,harus kita fahami bahawa setiap kenikmatan dan kelapangan yang diberikan itu BUKAN bermakna Allah telah memberikan kemuliaan. Dan setiap orang yang diberikan ujian dan cubaan itu BUKAN bererti Allah telah menghinakannya…


ya..memang benar..ada yang selalu berpendapat bahawa nikmat dan lapang itu kemuliaan..aku terseksa dengan salah satu rasa yang telah Kau ujikan untuk aku ya Allah….terasa serba tidak kena!

Ibnu Qayyim dalam mensyarahkan dalil daripada ayat-ayat tersebut menyatakan golongan pertama itu sebenarnya telah diuji dengan beberapa kenikmatan dan golongan yang kedua itu pula telah dimuliakan dengan diberinya cubaan dan ujian.

Apa yang penting bersabar dan bermuhasabahlah selalu kepada Allah swt.
Setiap orang yang beriman pasti akan menerima cubaan. Yang pasti, setiap ujian itu akan sentiasa kita alami sepanjang hayat, cuma tahap dan bentuknya mungkin berbeza-beza…!! Nikmat itu ujian..bukan kemuliaan!!

p/s: bila kau memandang segalanya dari Tuhanmu..yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu…pasti akan damailah hatimu..kerana masakan Dia sengaja mentakdirkan dengan sia-sia..bukan Dia tidak tahu berkocak hatimu..tapi mungkin itulah yang DIA MAHU kerana Dia TAHU hati yang sebeginilah yang selalunya lebih :LUNAK dan AKRAB denganNYa…….sob…sob…sakok dada tobak r wase …..=(

Saturday, October 31, 2009

wahai diri..bangkitlah dgn ruh kekuatan sultan mohd al-fateh!!


HADIS RASULLAH SAW TENTANG PEMBEBASAN CONSTANTINOPLE
Sabda Rasulullah s.a.w. ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……”
(Hadis riwayat Imam Ahmad)

Umat Islam berlumba-lumba membebaskan Constantinople untuk mendapatkan penghormatan yang dijanjikan oleh Allah swt di dalam Hadis tersebut. Walau bagaimanapun, kesemua kempen yang dilancarkan menemui kegagalan. Di antaranya, 5 kempen di zaman Kerajaan Umayyah, 1 kempen di zaman Kerajaan Abbasiyah dan 2 kempen di zaman Kerajaan Usmaniyah.

Di dalam salah sebuah kempen semasa zaman Kerajaan Umayyah, seorang sahabat besar Nabi saw iaitu Abu Ayyub Al Ansary ra telah syahid dan dimakamkan di bawah dinding kubu Kota Constantinople di atas wasiatnya sendiri. Apabila ditanya kenapa beliau ingin dimakamkan di situ maka beliau menjawab, “Kerana aku ingin mendengar derapan tapak kaki kuda sebaik-baik raja yang akan mengetuai sebaik-baik tentera semasa mereka membebaskan Constantinople”. Begitulah teguhnya iman seorang sahabat besar Nabi saw.

Hadis Nabi saw ini direalisasikan hampir 800 tahun kemudiannya oleh Sultan Muhammad Al Fatih, khalifah ke-7 Kerajaan Usmaniyyah dan 150,000 orang tenteranya.
Siapakah Sultan Muhammad Al Fatih? Apakah kehebatan Baginda dan tentera-tenteranya sehingga disebut “sebaik-baik raja” dan “sebaik-baik tentera” di dalam hadis tersebut.


PENGENALAN
Baginda dilahirkan pada 29 Mac 1432 Masihi di Adrianapolis (sempadan Turki – Bulgaria). Walau bagaimanapun, sejarah hidup Baginda sebenarnya telah bermula hampir 800 tahun sebelum kelahirannya kerana telah disebut sebagai “sebaik-baik raja” di dalam Hadis tadi. Baginda juga dikenali dengan gelaran Muhammad Al Fatih kerana kejayaannya membebaskan Constantinople.
Baginda menaiki takhta ketika berusia 19 tahun dan memerintah selama 30 tahun (1451 – 1481). Baginda merupakan seorang negarawan ulung dan panglima tentera agung yang memimpin sendiri 25 kempen peperangan. Baginda mangkat pada 3 Mei 1481 kerana sakit gout. Ada ahli sejarah berpendapat Baginda mangkat diracun.


PENDIDIKAN

Baginda menerima pendidikan yang menyeluruh dan bersepadu. Di dalam bidang keagamaan, gurunya adalah Syeikh Shamsuddin Al Wali dikatakan dari keturunan Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq ra. Di dalam ilmu peperangan pula, Baginda diajar tentang tektik peperangan, memanah dan menunggang kuda oleh panglima-panglima tentera.
Di dalam bidang akademik pula, Baginda adalah seorang cendekiawan ulung di zamannya yang fasih bertutur dalam 7 bahasa iaitu Bahasa Arab, Latin, Greek, Serbia, Turki, Parsi dan Hebrew. Di dalam bidang Ilmu Pemerintahan pula, ayahanda Baginda , Sultan Murad II, dengan tujuan mendidik, semasa pergi bersuluk ke Pulau Magnesia, telah melantik Baginda yang baru berusia 12 tahun memangku jawatan Khalifah. Dalam usia semuda ini Baginda telah matang menangani tipu helah musuh.


KEPERIBADIAN
Baginda sentiasa bersifat tawadhu’ dan rendah diri . Semasa membina Benteng Rumeli Hissari, Baginda membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir hingga ulamak-ulamak dan menteri-menteri terpaksa ikut sama bekerja
Baginda seorang yang sentiasa tenang, pendiam, berani, sabar, tegas dan kuat menyimpan rahsia pemerintahan. Baginda sangat cintakan ulamak dan selalu berbincang dengan mereka tentang permasalahan negara.


PERSIAPAN AWAL MEMBEBASKAN CONSTANTINOPLE
Selama 2 tahun selepas menaiki takhta, Baginda mengkaji pelan Kota Costantinople setiap malam bagi mengenal pasti titik kelemahannya. Baginda juga mengkaji sebab-sebab kegagalan kempen-kempen terdahulu serta berbincang dengan panglima-panglima perangnya tentang tentang strategi yang sesuai untuk digunakan.
Baginda mengarahkan dibina peralatan perang termoden seperti meriam besar yang boleh menembak bom 300 kg sejauh 1 batu. Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Constantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh Sultan Bayazid Yildirim dahulu. Benteng ini mengawal rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus. Perjanjian damai dibuat dengan pihak Wallachia, Serbia dan Hungary untuk memencilkan Constantinople apabila diserang nanti.
Baginda membawa bersama para ulamak dan pakar motivasi ke medan perang bagi membakar semangat jihad tenteranya. Sebaik sahaja menghampiri dinding kubu Kota Constantinople, Baginda mengarahkan dilaungkan Azan dan solat berjemaah. Tentera Byzantine gentar melihat 150,000 tentera Islam bersolat di belakang pemimpin mereka dengan laungan suara takbir memecah kesunyian alam.


MELANCARKAN SERANGAN KE ATAS CONSTANTINOPLE
Setelah segala persiapan lengkap diatur, Baginda menghantar utusan kepada Raja Bizantin meminta beliau menyerah. Keengganan beliau mengakibatkan kota tersebut dikepung. Pada 19 April 1453, serangan dimulakan. Kota tersebut hujani peluru meriam selama 48 hari. Setengah dinding luarnya rosak tetapi dinding tengahnya masih teguh.
Menara Bergerak
Seterusnya Baginda mengarahkan penggunaan menara bergerak yang lebih tinggi dari dinding kubu Byzantine dan memuatkan ratusan tentera. Tentera Byzantin berjaya memusnahkan menara tersebut setelah ianya menembusi dinding tengah kubu mereka.
Bantuan Dari Pope Vatican
Melancarkan Kapal Perang Dari Puncak Gunung
Kegembiraan mereka tidak lama. Keesokan paginya, mereka dikejutkan dengan kehadiran 72 buah kapal perang Usmaniyah di perairan Teluk Golden Horn. Ini adalah hasil kebijaksanaan Baginda mengangkut kapal-kapal ke atas gunung dan kemudian diluncurkan semula ke perairan Teluk Golden Horn. Tektik ini diakui sebagai antara tektik peperangan (warfare strategy) yang terbaik di dunia oleh para sejarawan Barat sendiri. Kapal-kapal itu kemudiannya membedil dinding pertahanan belakang kota.
Memanjat dan Melastik Dinding Kota
Keesokan paginya tentera Usmaniyah cuba memanjat dinding dalam kubu dengan tangga dan cuba merobohkannya dengan lastik besar. Tentangan sengit pihak Byzantin menyebabkan ramai yang syahid. Baginda memerintahkan tenteranya berundur dan bedilan meriam diteruskan sehingga tengahari.
Karisma Seorang Pemimpin
Pengepungan selama 53 hari tanpa sebarang tanda-tanda kejayaan telah menimbulkan rasa bosan dan menghilangkan keyakinan tentera Baginda. Pada saat yang genting ini Baginda berucap menaikkan semangat tenteranya, “Wahai tenteraku, aku bersedia untuk mati di jalan Allah. Sesiapa yang mahu syahid ikutlah aku!”.
Mendengarkan itu, Hasan Ulubate, salah seorang tentera Baginda mengetuai sekumpulan kecil 30 tentera membuka dan melompat masuk ke dalam kubu musuh lantas memacak bendera Islam di situ. Mereka kesemuanya gugur syahid setelah dihujani anak panah musuh. Kemudian tentera-tentera Islam menyerbu bertali arus menembusi barisan pertahanan Byzantin sambil melaungkan kalimah Allahu Akbar.
Penawanan Constantinople
Pada 29 Mei 1453, Kota Constantinople jatuh ke tangan Islam. Baginda menukar namanya kepada Islambol (Islam keseluruhan) . Gereja Besar St Sophies ditukar kepada Masjid Aya Sofiya. Baginda dengan tawadhuknya melumurkan tanah ke dahinya lalu melakukan sujud syukur. Semenjak peristiwa inilah Baginda diberi gelaran “Al Fatih” iaitu yang menang kerana kejayaannya membebaskan Constantinople.


SEBAIK-BAIK RAJA DAN SEBAIK-BAIK TENTERA
Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, “Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!”. Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.
Baginda bertanya lagi, “Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!”. Sebahagian daripada tenteranya duduk.
Kemudian Baginda bertanya lagi, “Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!”. Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fatih sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajjud sejak baligh . Inilah dia anak didikan Syeikh Shamsuddin Al Wali. Bagindalah sebaik-baik raja yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah saw di dalam Hadisnya itu.


p/s: subhanallah...subhanallah...ya Allah..berikan ruh kekuatan ini kpd kami...

Tuesday, October 27, 2009

cuak ke???



Cuak ke??
Hari ini aku cube merajinkan diri untuk stadi dan melayan tesis…cuakkkkkkkkkk…hahaha..sgt2 la cuak..nk muntah betul la mengadap mende alah ni..tak perasan pula yg aku berjaya mengharungi kesendirian kat umah ni tanpa kedua orang rumetku selama 2 minggu…wah…aku rasa ini satu perubahan yg amat dahsyat berlaku pada diriku..please clap your hands guys..:))

Awat aku cakap perubahan?? Mane taknye..sblm ini mane la aku tahan duduk sorang2 dalam bilik walaupun 2 hari tanpa teman2 disisiku..kini…sob…sob…aku mampu rupenye…huhu=) tapi ni bukan bermakne aku tak rindukan kwn2 aku..sangat2 la rindu( aku start nk tangkap leleh ni)…


Tuhan menyayangiku…itu yang selalu diulang2..Allah disisiku….doa insan2 kesayanganku sentiasa mengiringiku..lantas kenapa harusku bersedih?? Aku sematkan dalam hati..aku mesti menjaga diriku untuk insan-insan yang menyayangiku dan mengambil berat tentangku..akan kujaga kesihatanku demi tidak membimbangkan mereka..akan kubelajar untuk mereka bangga akan kejayaanku..akan ku bersahabat demi menceriakan hidupku..untuk memberitahu mereka bahawa aku tidak sepi sendirian.. aku mampu untuk berdiri lagi..aku mampu….Allah sentiasa ada dalam kekuatanku..(aku xdpt menahan air mata tatkala ini..sungguhh…)

Wah…kenapa airmataku ini tidak mahu berhenti?? Sedangkan aku mengaku aku mampu dan kuat?? Aku mengaku yang Allah ada dalam kekuatanku…tak syak lagi aku adalah hamba yang lemah….dan sgt2 la perlukan Allah dlm setiap langkahku..ya Allah…aku sgt2 perlukanMu…tak kira diwaktu sedihku..gembiraku..aku mahu berada dekat denganMu…selalu……..


cuba rasa ini rasamu...huhu...
p/s: adakah ini kerana hujan lebat sdg melanda bumi bangi ditambah aku yg sedap berada ditepi tingkap?? owh...habitku ini tidak berubah dr dulu...
p/s: adakah ini kerana ketensenanku membuat tesis?? Oh tidak..aku tidak tensen…ngeh2…aku hanya dilanda kerinduan yg amat dasyat….rindu pada ketenangan itu..
p/s: hopefully aku dpt siapkan tesis secepat mungkin…ya latif..Kau lembutkan hati penyeliaku..:)))
p/s: kan aku dah ckp kat entry sblm ni…aku jarang dapat hepi yg sbnr2 hepi..bestnye kalau kekal hepi je spnjg mase….tp xsyok la pulak kan?? Tak colourful la hidopp..hehehehe…

Monday, October 26, 2009

what a beautiful feeling.....



I can't describe how I feel right now. But it's an amazing
feeling. I don't feel insecure, lonely, sad, or upset with
anyone. I wish I could feel like this all the time. It truly
is an amazing feeling. I feel happy and it makes me cry. I
feel like I'm crying out all of the negative in me. I really
can't explain it, but I wish I could capture this feeling and
be able to feel like this forever. I feel like I can do
something amazing with this. Maybe this is a dangerous
feeling, but oh does it feel wonderful...huhu..

p/s: Dear God...let me have this feeling forever...or...what does this feeling mean ha?????? i'm crazy??? kekekekeke...nauzubillah...:) take care everyone! i love u!

p/s:ohh...why must i repeat this song again...huh!although this song not too good for me i think..crazy again..:)))

Saturday, October 24, 2009

kuliah dhuha muslimat..mari dgr...!



assalamualaikum..esok aku exam sejarah tamadun islam oke? sila doakan aku..ngeh2.. aku baru sahaja balik dari surau annur nih..ade kuliah muslimat oleh dato' ismail kamus. untuk mengelakkan aku lupe..aku tulis la ape yg aku dgr kat cni oke..aku tak dhobit sgt..kene tulis..hehehe;)sharing is caring..sambil2 aku tulis korang bace skali jugak kan??

dato' ismail kamus story about zalim pagi td...muhasabah diri balik..memang aku sgt2 la zalim takleh blah..cube cek skali ape kezaliman yg aku biasa buat...

1. kita berdoa..tapi tak mintak kat orang lain sama..zalim2..kedekut betul..tukar je dhomir tu jadi jama'..jgn kedekut sgt wahai diri

2. boleh baca al-Quran, tapi tak baca pon sekurang2nye 100 ayat sehari...wahh..aku sgt zalim..pasni kene byk qadha' ni

3. orang yang masuk masjid..tapi xtunai solat tahiyatul masjid..zalim lagi

4. lalu kubur orang islam, tapi xdoakan org dalam kubur..(blkg umah aku ade perkuburan tau..kene doa byk2)

5. lalu sebuah kg pada hari jumaat, tapi xtunai solat jumaat..

6. ade org datang ngajar kat kampung kita (konteks student kat U, kuliah la) tapi xnak g dengar...zalim lagiii

7. 2 orang bertemu..tak tanye khabar pon..paling teruk..name pon tak tau...(habit aku nih,sembang2 xtau name...zalim lagi....)

8. ade jemputan tapi xnak g..

9. pemuda (pemudi masuk skali la) yg xde urusan..tapi xnak blajar..duk je saje2...zalimmm

10. kite kenyang..tapi jiran lapar...zalimmm....

ade lagi dato' kongsi pasal doa2 ni..

*bace surah quraish-elak diracun makanan, untuk mencukupkan makanan lau wat
kenduri..i.Allah

*al-ma'un-nak elak barang pecah..pinggan mangkuk ke

*baca allahumma aghnini bihalaalik an haroomik, wabifadlika amman siwaak(70 kali hari jumaat)

*baca ya alim, ya halim ya ali ya azim-(11 kali) nak elak kejahatan orang


p/s:Tiada daya upaya untuk melakukan ketaatan dan tiada kekuatan untuk meninggalkan maksiat melainkan dengan (izin) Allah sahaja.

"Inni kuntu minaz zolimin, Rabbana zolamna dan inni zolamtu nafsi" pengakuan aku telah menzalimi diriku dengan berbuat dosa, salah dan silap sepertimana Nabi Adam a.s. , Nabi Nuh a.s dan doa yang Rasulullah s.a.w. ajar kepada Saidina Abu Bakar r.a.

wallahu a'lam...;)

p/s: sedap sgh ngadap muke muallim kan??

Wednesday, October 21, 2009

mari study al-hambra bersama sy




Kebetulan aku duk bace tentang ni, teringat kat along n aku memang dah lame mengimpikan untuk menjejakkan kaki ke al-hambra ni..(kes novel la ni..huh) let me story sikit about al-hambra.
Al-hambra(al-hamra’) adalah satu nama yang dapat membangkitkan kenangan umat Islam kepada sejarah bumi andalus.Ia dianggap sbg sebuah kompleks monumen yang unik kerana menggabungkan keadaan yang luar biasa seperti kedudukan topografinya , di puncak bukit La Sabica, banjaran Sierra Nevada. Dengan demikian, ia semacam menaungi keseluruhan kota Granada dengan dinding kubu pertahanan yang padu dan kukuh ibarat seorang suami melindungi isterinya daripada sebarang ancaman yg bahaya(aku suke ayat ni..haha) .nama Al-hambra asal dr bhs arab yg membawa maksud istana kemerah-merahan(ala-ala name isteri Nabi gtu..huhu)
Sebuah bangunan yang sangat indah, dipenuhi hiasan berwarna emas dan reka bentuk sangat menarik serta dianggap sbg salah satu bangunan terindah di dunia…waaa..nk pergii..pada awalnya digunakan utk tujuan ketenteraan, berkembang menjadi Bandar-kubu, istana dan akhirnya sebuah Bandar kecil, semua dlm satu, special right??
Bahagian yang paling indah- Patio de los leones(the court of lions). Warna istana ni berubah mengikut tahap cahaya dan kedudukan matahari, bulan dan bintang. Kat tengah2 ade pancutan yg dikelilingi 12 patung singa drpd batu marmar dan…singa ni boleh keluarkan air kat mulut die..hihi..dasyat2..mesti romantik la tempat ni..lau pergi mesti xnak balik punye kan..kui3

Actually al-hambra adalah salah satu tempat impian aku..untuk menyaksikan salah satu perkara ajaib di dunia, nak rase kehebatan kalimah tauhid di bumi andalus….subhanallah..

p/s: Isnin ni exam Sejarah Tamadun Islam..sempat lagi koya tuh..huhu..(masuk lam silibus ni tau..)

insya Allah...:))

video

Insya Allah-Maher Zain

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way


p/s: i will find my way ya Allah..i will!~sob...sob..hihihi~

Sunday, October 18, 2009

hampir menjadi kenangan....


Buat-buat bizi…:)

Assalamualaikum..kenapalah posting akhir2 ni macam byk cite2 je yek…aku jadikan blog ni sbg wasilah lepas tension la pulak..huhu:) jgn la ikot oke…tade pekdah=) tesis…masih belum berkesudahan.. final..menghampiri..along…da pergi spain..hukhuk…takiero hermanas…te estrano tanto( betul x ayat ni?) xpe..yg penting Olympus aku pergi sane…hahhahhaa=) along..jage diri baek2 oke..sedih sgh la along xde time raye haji nanti…first time rasenye xcukup ahli family..sob..sob… jgn lupe kirim slm kat Rosalinda & Fernando Jose Altamirano bile sampai sane..wahahaha..:)
Semalam, aku dan k.suzi dijemput kak izan lagi utk pergi ke rumahnye, actually singgap sekejap je, destinasi utama ialah rumah kak hasnah..mamiku time praktikel dulu..mak oi..lawa gile rumah die kat putrajaya tu..decoration yg sgt tersusun dan cantik..kagummmm=) sampai malam aku dan k.suzi duk kat rumah kak izan..bincang2 tesis kak suzi..then balik..
Arini, majlis jamuan dengan budak2 Pend Al-Quran tahun 4, best sgt! Rupenye ramai lagi yang aku tak kenal batch aku sendiri..huhu..teruk sgh..ade tu yang aku xpernah nampak pon..hahahaha..teruk2.. tp jamuan kat tasik kejut ni akan meninggalkan kesan yang mendalam jugak untuk aku..rupenye aku sayang jugak kat bdk2 fak ni walaupun aku xbrape nak suke sgt kos pendidikan..haha..teruk..teruk.. aku xsuke subjek2 pendidikan je..actually bdk2 pend mmg best sbnrnye..i love u all..
Masa semakin suntuk..kaki mesti teruskan langkahan terakhir untuk melengkapkan ape yang masih tak sempurna..semoga setiap langkahan ini diredhai dan diberi manfaat..semoga jalan selepas ini dipermudahkan dan ukhwah ini kekal selamanya..walaupun aku dah pernah ade anak murid..tapi aku masih xpercaya yang aku akan jadi ustazah lepas ni..huhuhu=) semoga anak2 murid aku yang akan datang sebaik anak2 muridku time praktikel aritu..aminnnnn…..

p/s:rumet aku dua org tu cuti 2 minggu..so aku duk sorg2 dalam rumah yg beso ini..sape nak mari menyinggah dan memenuhkan ruang rumah sila kontek aku oke? aku mengalu-alukan kedatangan korang..hehehehe..jom la masak2 ngan aku:))

Sunday, October 11, 2009

TAARE ZAMEEN PAR (star on earth)



Slm..sesungguhnye aku bkn mahu mengajar bahase hindi kat cni..hehe..aku baru saje perabiskan 17 episode cite yg bertajuk kat ats..KEPADA BAKAL2 GURU..SAYA MENYERU ANDA UNTUK MENONTON CERITA INI DI YOUTUBE DARI EPISOD 1-17..kenapa?? sebab cerita ini mampu membuatkan sy menangis secara sopan dalam keharuan..hehe=) cerita pasal seorang budak yg ade penyakit dyslexia(xtau betul xejaan ni) kalau nak tau ape maksud penyakit tu..cari sendiri kat internet..malas nk explain..

Kesungguhan cikgu amir khan mencungkil bakat yg luar biasa ade pd si bdk kecik ni aku tabik spring…sebab cikgu amir khan ni mengalami penyakit yg sama..betul la..org yg mengalami tuh lebih memahami kan? Kesian sgh dekat budak name Ishaan ni..bukan die xpandai..mesti tekanan gile kalau kene kat ats batang hidung sendiri..hatta parents die sendiri pon xpaham ape sbnrnye penyakit anak die yang macam dianggap bodoh, nakal dan sukar diajar ni.
Part yang best time si Ishaan tu menang ptndingan melukis kat skolah die..then die peluk cikgu Amir Khan yang banyak membantu die..cikgu Amir khan ni sensitif dan penyayang die lebih sikit..best la seposen cite ni..hehehe..

Syu: aku tgk dh cite ni..xnangis sebaldi pon..siap mu!hehehe..lupe lak..thanx 4 the cunnest header in the world!

p/s: sambil2 wat tesis sempat lagi layan Hindustan..huh..

Friday, October 9, 2009

thanx syu!

Assalamualaikum..entry ni just nak ucap tenkiu beri2 much to my frenz..syu yang dtg dr jauh nun Tanjung Malim kat UPSI nun dgn niat utk menjagaku yg sakit..ngeh2…sakit la sgt! Setelah seminggu ‘menjagaku’ yg sakit ni aku yakin syu telah jatuh chentaa dgn bangi..tol x syu?? sila jgn nangis merindui bangi bile bace entri ini..ni aku nk wat mu terharu sket ni..huwe2…(ke mu nangis dah lam bas nk g TM td syu? Hahahhahaa)
Syu sampai pd malam jumaat..mlm tu aku dah sihat sikit..just still xlalu makan je..aku amik syu kat komuter & bwk balik kolej..

keesokannya, dlm keadaan yg masih xde selera nk mkn, aku & syu menapak ke shah alam utk sambutan besday I luv islam, syu menang esei..so..nk g amik hadiah la ni..perjalanan yg agak indah dlm komuter then sampai2 ade org blanje teksi..terus buat adik angkat..wahaha=) (betul ke x la adik bdk nih) then majlis kat situ pon agak best la, sbb nmpak layanan yg xde gap antara semua orang..feel hepy!
Then siap melepak2 kat sh. Alam, pergi umah kaklong & abg long syu..igt nak tumpang solat je..last2 murah rezeki lagi..kaklong & abg long antar kami sampai sate kajang haji sahmuri kat bangi ni..wahahaha=) thanx to kaklong & abg long n anak2 nye yg comel..si aish & mujahid yg nakal..


Terlupe pula..sbnrnye aku ade 2 rumah yg perlu aku pergi pd ari sabtu ni..umah cikgu mase pektikel dulu(k.izan) & kak Tie(tuan umah sewe time pektikel) namun kedua2 nya aku terlepas..sangat sedih tp kak izan yang sgt baek itu kirimkan nasik minyak utk aku kpd kak suzi..wah…subhanallah…mood jimat betul! Sory sgt2 pd anak2 k.izan..mesti tunggu kak izzah dtg kan??(perasan!) nantilah..pas kakak korang exam kita convoy beraye ramai2 kat umah ustzh2 yg baek2 ati semua tuh key! Can’t wait! Miss sgt2 kat adik2! Tetibe rindu pada ustzh2 yg sgt baek time praktikel dulu..xsabarnye nak jumpe diorang! Dah mcm mak aku dah rasenye!


Okelah..balik pd story cik syu..hehe..kitorang dah jatuh cinta pd nasik lemak yg dijual kat pasar dkt ngan kolej aku..pergh!! sedap gile..hehe..apelagi yg kami wat ek..masak2..nyum3…makan mcm xmakan setaun je gayenye..haha..uduh beno!then kami pergi kat tasik cempaka yg org ckp selalu je ade org wat dating tuh…tp kami g time xde org la..betul2 pukul 1 hampeh x? hahaha..mmg xde org pon..tapi tasik ni mmg lawa la..sedap pulak bwk PDQ 9710 aku jalan2 situ..romantik semacam je rase..wahahaha…
Pagi tadi sekali lagi pekena nasik lemak berkrim disukai ramai tuh..syu mengidam sgt dah…amik la sekeping gmbo nasik lemak tuh utk tatapan korang…slurppppppp…nyami3….sedap wooo…hahaha=) syu pon dgn tekunnya menolong sahabatnye yg dhaif ini membuat tesis…wahh..arigato gozaimaz kathiran jiddan-jiddan r syu..aku dah nk sewel fikirkan tesis ni! I owe u a lot my dear!


Actually..thanx a lot syu teman aku seminggu kat sini..kejap je rase..but life goes on..aku akan buat2 tabah la duduk sorang2 ni…lau mu leh cakap mu rindu si kinah n si teha time ni..aku lagi2 lah rindu syu oi..huhu…huwaaaa….bertahun2 aku duk ngan diorang..tetibe taun ni jadi cam pelik lak duk sorang2..kalaulah mu tahu betapa payahnye aku nak sesuaikan diri ngan keadaan ni dan wat2 slumber mcm xde ape2 yg berlaku…..sob..sob…hahahaha…semoga setiap kali mu memudahkan insan lain, Allah akan memberikan kemudahan yg berlipat kali ganda padamu! Kerana Allah..ku sayang padamu..!n semua2 insan yg aku sayangi..hehe(tertinggal kan kecit ati lak..kui3)


p/s: aku malas nak nangis sebab malu pade cik spongebob, katok ija n bear bulu2 ni yg selalu duk maen aucak ngan aku!=)) mujur la ade makhluk 3 ekor ni teman aku..hahaha=) (sila amik ibrah drpd katok ija, bear n spongebob yg sentiasa tersenyum..hadapi dgn senyuman oke?)


~slurpppp....sedap woooo~

~buat2 bizi kat majlis besday i luv islam..ngeh2~

~bulat kecil bulat beso di tasik cempaka~

~3 besfren hahaha~

Wednesday, October 7, 2009

kita tak boleh paksa...



Bila kita suka seseorang, itu normal.
Bila kita sayang seseorang, itu normal.
Bila kita cinta seseorang, itu normal.
Bila kita kasih seseorang, itu normal.

Bila kita paksa orang menyukai kita, itu tipu.
Bila kita paksa orang menyayangi kita, itu dusta.
Bila kita paksa orang menyayangi kita, itu palsu.
Bila kita paksa orang mengasihi kita, itu sia-sia.

Yang penting,
Bila kita ada semua rasa itu, kita adalah orang yang normal.
Bila kita cuba memaksa untuk mendapat balasan, kita adalah orang yang diluar normal.

Berbahagialah dengan semua rasa yang kita ada walaupun ia sehala.
Tapi perlu ada pagar-pagar supaya kita tidak tersasar...
just...leave it to God!

“… Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. ” (al-Baqarah: 216)

*thanx to eberibady yg menyayangiku tanpa dipaksa2..i lap u too..i'm veri2 appriciate that:)*

p/s: sekadar coretan org yg sedang fenin byk kije...ngeh2..takde kaitan oke!

Thursday, October 1, 2009

apa sebenarnya yang aku cari..


Berfikir...dan mencari tahu tentang keadaan diri.. mencari tahu apa sebenarnya tujuan hidup ini. akalku terus berfikir dan mencari jawapannya.
apa sebenarnya yang aku cari??

apakah aku mencari nama besar, pendamping setia, dan kekayaan?
tapi untuk apa semua itu?apakah semua itu mampu menyelamatkanku?
mampu membebaskan aku dari kematian?
apa yang aku cari...?
mencariNYA..mencuba untuk memahami apa yang DIA kehendaki dari setiap takdir yang telah DIA tuliskan untukku..walau jiwa sudah terasa sangat lelah, dan seakan sudah hampir putus asa, namun tetap ku cuba untuk menyelesaikan tugas utamaku di bumi ini…lelahh…sangat lelah..

apa yang mampu membuat anda merasa bahagia?
dalam keadaan apa anda akan merasa bahagia?
apakah dengan terpenuhinya setiap keinginan anda, anda akan bahagia?
walau apa pun keadaan anda saat ini..,tersenyumlah..!dan berbahagialah dengan apa yang telah TUHAN berikan kepada anda.

bahagiakanlah hati anda walau apa pun jua keadaan anda. apa yang anda terima hari ini, itulah milik anda..terimalah, dan berusahalah untuk lebih baik dihari depan. jika anda di beri dugaan sangat berat, maka tersenyumlah anda..mengapa??? sebab YANG MAHA MENGETAHUI tentang diri anda tahu bahwa anda mampu menghadapinya. jika dugaan untuk anda jauh lebih berat berbanding kawan-kawan yang lain, maka berbahagialah..ternyata anda jauh lebih kuat berbanding kawan-kawan anda. ini satu bukti bahwa ALLAH menyayangi anda, ALLAH menghendaki agar anda semakin dekat dan mengadu padaNYA.
jika engkau sakit...tersenyumlah dengan penuh kebahagiaan... ALLAH telah memberikan kesempatan untuk anda menggugurkan dosa-dosa anda. tersenyumlah..berbahagialah..berbahagialah..!

apa pun keadaan yang anda hadapi, tetaplah tersenyum dengan sepenuh hati..berbahagialah..mengapa anda harus berbahagia?? sebab jika anda bersedih dan menangis sekali pun, keadaan anda tidak akan berubah menjadi lebih baik, malah sebaliknya akan menjadi lebih buruk..
dengan membahagiakan hati anda...
anda tidak akan merasa bahwa anda seorang yang sakit.
anda tidak akan merasa bahwa anda seorang yang miskin,
anda tidak akan merasa bahwa anda adalah seorang yang cacat...
percayalah..TUHAN menyayangi anda...dan sedang memperhatikan anda..

p/s:“Aku tahu bila Allah mencintaiku, iaitu saat aku membenci segala kejahatanku dan keputus-asaanku...”

Wednesday, September 30, 2009

....................


A lonely road, crossed another cold state line
Miles away from those I love purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there
Back where I'd love to be, oh yeah

Dear God the only thing I ask of you is
to hold her when I'm not around,
when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her
And now I wish I'd stayed
’Cause I'm lonely and I'm tired
I'm missing you again oh no
Once again

There's nothing here for me on this barren road
There's no one here while the city sleeps
and all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah

Dear God the only thing I ask of you is
to hold her when I'm not around,
when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her
And now I wish I'd stayed
’Cause I'm lonely and I'm tired
I'm missing you again oh no
Once again

Some search, never finding a way
Before long, they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in, to selfish ways
And how I miss someone to hold
when hope begins to fade...

A lonely road, crossed another cold state line
Miles away from those I love purpose hard to find

Dear God the only thing I ask of you is
to hold her when I'm not around,
when I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her
And now I wish I'd stayed
’Cause I'm lonely and I'm tired
I'm missing you again oh no
Once again

p/s:mengarut sajaa....jangan dibaca oke!kawan aku cakap aku xsihat kalo xpost entri baru..so..hah..amik la..
thanx ma sbb masak bubur utk aku..ija yg memboncengku...rumet2 yg caring..mak yg telepon setiap mase..abgku yg menghantar ubat, kengkawan yg menelepon bertanya kabo..(korang ade instinc ea aku xsihat? dasat tol..haha)kenape la aku selalu xsedo yg aku dikelilingi insan yg baek2?? thanx god!

mok....nok balik...huwa!!!!!!(ayat kat atas tabah le kekunonnye..haha)

Wednesday, September 23, 2009

:CINTA SEMPURNA:


Hola..como istas? Hehe..cakap Spanish lak..macam la pandai sgt..hurm..banyak event jgk sepanjang cuti raye ni..jadi aku xtau nk fokus yang mane aku nak elaborate..huhu..tapi aku rase kalau ikut tajuk kat atas tu..so..aku cerite pasal tajuk jela..cinta sempurna..hadehh..ingat pulak aku cakap kat kawan2..nanti aku nak buat novel tajuk CINTA PACEROH..haha..bdk2 ni kate..awal2 lagi dah kene rejek..sebab tajuk sedap sgt..:) sebenarnya aku baru habis tengok cerita tajuk cinta sempurna.. cerita yang menarik dan sesuai untuk ditonton semua lapisan..cecece..promote pulak..:) pada awalnya jalan cerita agak slow je..then bile part ustaz nazir masuk..tetibe je cerita tu jadi best..soalan-soalan shila tentang agama dengan penuh provokasi..kenapa kena pakai tudung? Bukankah rambut tu anugerah dari Tuhan yang patut kita tunjuk jugak? Kenapa kena solat 5 waktu? Tentang tujuan hidup dan matlamat hidup..tentang cinta dari sudut Islam (kan aku dah cakap cinta paceroh..hahahahaha) aku seronok tengok cerita ni..sebab dipaparkan ustaz nazir ni seorang makhluk Allah yang biasa yang diuji Allah sesuai dengannya..yang diuji keihlasannya dalam berdakwah..yang diuji dengan seorang perempuan…part ustaz akhil masuk pon aku rase macam best jugak..bab-bab mujahadah ni..korang tengok sendiri la cerita ni kat youtube oke? Feel sendiri la…ayat yang best dalam cerita ni suke sangat ulang-ulang ayat buku tajuk THE SEVEN HABITS OF HIGHLY EFFECTIVE PEOPLE by Stephen Covey tentang habit yang kelima SEEK FIRST TO UNDERSTAND THAN TO BE UNDERSTOOD..aku cuba nak memahami korang..sudi x? hahaha..(korang xkan dapat paham aku punye..sbb aku kan anak November..sukar difahami..haha)

Cinta sempurna-yuna
Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku dari mu
Kau berdiri teguh

Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba
Aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku tak mampu tuk menanggung
Cinta sempurna
Darimu...
Darimu...

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirimu
Ku sanjung setiap kata cinta
Kau berikan aku

Hilangkan rasa itu
Akhirkan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan

Sempurna sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku tak mampu tuk menanggung
Cinta sempurna
Darimu...
Darimu...

p/s: tak ada cinta sempurna melainkan cinta Allah pada hambaNya..tak mengharapkan apa-apa..indahkan Islam?? Tapi sebagai manusia, jangan pernah putus harap untuk mendapatkan cinta sempurna..:)

Tuesday, September 15, 2009

::MUHASABAH RAMADHAN::


assalamualaikum warahmatullah..ramadhan bersisa beberapa hari cuma..xtergambar sedihnya hati ni..hadehh..mmg betul2 rase cepat sekali..Bila kita memasuki bulan Ramadhan, bererti kita memasuki bulan yang paling mulia, hati kita akan terasa tentu bulan ini berbeza dari bulan yang lain. Kita terasa sangat berbeza seolah-olahnya kita pergi ke Mekah, kalau pergi Mekah tidak terasa apa-apa perbezaannya sama seperti pergi Amerika, pergi melancong, seronok-seronok, lepas tu balik, tak rasa apa-apa, tak dapat apa-apa.. Itu sangat pelik kan? kan?

Sepatutnya 3, 4 hari lagi sebelum kedatangan Ramadhan, hati dah terasa bimbang, cemas dan takut. Boleh ke kita menghadapinya? Itu baru rasa-rasa di ambang pintu belum lagi memasuki bulan Ramadhan. Pengaruh atau perasaan itu kalau dihayati ia dapat membina hati kita dalam menjalankan ibadah puasa...

Sebab itulah kalau kita faham, waktu membaca Al Quran yang penting kita faham, bukannya baca semata-mata untuk khatam Quran. kalau baca tidak habis satu Quran pun tak apa. Yang penting semasa membaca Quran itu terasa bersama ALLAH. Terasa pesanan dan amaran dari ALLAH, ada khabar gembira, ada cerita qiamat yang menakutkan, ada cerita nabi dan orang-orang soleh..yg boleh pujuk dan kuatkan hati kita yg gundah ni..seolah-olah al-Quran itu berbicara dengan kita..

Cuba setkan target bahawa keseluruhan amalan kita pada bulan Ramadhan ini adalah untuk mendidik hati. Jika Ramadhan tidak boleh mengubah sikap dan peribadi itu adalah pelik..(pelik lagi..hehe) Bayangkan apa tidaknya kerana sepanjang ramadhan banyak dosa-dosa kita yang gugur. Sepatutnya kita sudah boleh membuang segala sifat buruk kita seperti pemarah,sombong, busuk ati,kedekut, kuat tido(masuk jugak ea?) dan sebagainya sepanjang sebulan Ramadhan ini.

Hari raya itu pula adalah menyambut hari mulia. Hari raya bukan untuk bersuka ria. Bersuka ria itu adalah nafsu. Sebab itu orang-orang soleh zaman dahulu terasa diri tidak layak untuk berhari raya. Mereka sedih dan tidak keluar rumah sebab mereka rasakan bahawa puasa mereka tidak sempurna. Layakkah kita berhari raya jika puasa tidak sempurna ?(xraye la aku....huwaa..)

Mari kita kaji dan lihat bagaimana mujahadah kita di bulan Ramadhan ? Waktu berpuasa bila kita terasa nak marah, kita kena ingat, aku ini sedang puasa mana boleh marah, mana boleh sembur orang sesuke ati je... Tidak ada gunanya kita berpuasa sebulan sekiranya selepas berbuka itu kita kembali menjadi orang yang pemarah, hasad, busuk ati dan malas mandi..(ape kaitan? hehe)

Puasa itu menahan daripada perkara-perkara yang tak sepatutnya kita buat. Ia bersifat mardhiah dan maknawiyah. Contohnya jika kita membaca benda-benda yang tidak menakutkan kita dengan Tuhan dan melalaikan, kita kena tinggalkan. Walaupun perkara itu tidak berdosa tapi tidak mendapat pahala...(ha..dah2 la bace novel tu...)

Kita berpuasa sekadar tidak makan dan minum, tapi belum mampu nak mengawal diri dari sifat mazmumah. Belum mampu untuk menjaga hati supaya sentiasa tidak terputus dengan Tuhan, yang penting segala-galanya mestilah bertunjang pada tauhid dan rasa bertuhan. Bila rasa bertuhan kuat secara automatik akan membuahkan rasa hamba.

Orang yang dah bertunjang rasa bertuhan dengan kuat maka bila masuk Ramadhan akan mudahlah, dia hanya menghayati secara mendalam lagi. Tapi kalau pemikiran kita masih ditahap ilmu, maka susah nak menghayatinya. Samalah seperti ilmu takutkan harimau, sudah pasti berbeza dengan keadaan orang yang betul-betul berhadapan sendiri dengan harimau.

Bagi memastikan puasa benar-benar dapat membentuk peribadi solihin bermula daripada sejauh mana seseorang itu boleh mengenali dan menghayati Tuhan, barulah puasa boleh menghilangkan mazmumah. Puasa untuk melahirkan rasa kehambaan. Kalau puasa tidak boleh melahirkan rasa hamba seperti pokok yang tidak berbuah. Maka apalah ertinya puasa kita. Seharusnya puasa menjadikan kita lebih tawadhu',sabau, penyayang pemurah dan sifat2 mahmudah yg lain..

Bulan ramadhan itu adalah bulan peperiksaan. Bagi orang yang menghayatinya dia akan cemas dan bimbang untuk menghadapinya lalu membuat persiapan . Tapi kalau atas dasar ilmu sahaja tanpa penghayatan kita tidak akan faham apa ertinya kedatangan Ramadhan. Puasa itu ada lahir dan batinnya, iaitu kita tidak terlibat dengan segala yang Tuhan larang dan apa yang Tuhan tidak suka. Kalau sekadar tidak makan dan minum tetapi melayan segala kehendak nafsu, itu tandanya tidak puasa...xde pekdahnye..

Ingatlah bahawasanya Bulan Ramadhan itu adalah bulan kemenangan, rahsianya ialah apabila kita dekat dengan Tuhan, waktu itu kalau berperang kita akan menang. Jadi kalau kita hendak mendapat kemenangan kena usahakan puasa sungguh-sungguh dalam mendidik nafsu kita dan dalam mengekang sifat-sifat mazmumah yan bersarang di dalam diri kita. Tambah lagi seteru utama kita iblis dan syaitan sudahpun dirantai. Kalau ada lagi bisikan kearah kejahatan, itu bukan lagi dari hasutan syaitan sebaliknya dari nafsu kita yang cuba menjadi raja. Kalau puasa sekadar nilaiannya 2 singgit.. belum layak untuk mendapat kemenangan.

teruskan usaha untuk hari-hari yang berbaki..akhirinya dengan tangisan dan senyuman..yang penting..semoga ia lebih baik daripada ramadhan yg lepas dan berjaya mendidik hati kita..salam kasih sayang lebaran untuk semua sahabat-sahabat..selamat pulang ke pangkuan keluarga tercinta, ibu ayah abg adik dan kakak sedang menanti penuh kerinduan beserta kerja-kerja mengemas dan membuat kue raye..(ucapan pd diri sendiri sbb xsabau nk balik mlm ni..huhu)jemputlah beraye kat umah..melihat keindahan kampungku..jalan-jalan atas jambatan sambil menikmati udara segar melihat air sungai yang mengalir ditemani kambing-kambing tok su awang..(sesungguhnya kepala otakku sudah berada di kampung)oke oke..sblm aku melalut lagi..akhir kalam..mari sama-sama muhasabah ramadhan kita..mari lipatgandakan usaha menghayati sisa-sisa ramadhan yg berbaki..dan..selamat hari raya..hehe..maafkan salah silapku..adios..chow..amik kad raye ni simpan lam laptop masing2 oke? hehe

Sunday, September 13, 2009

::SANAH HILWAH YA LAILUN JAMIL::


~gmbar yg sengaja digelapkan utk menambah kemisterian lailun jamil..hahaha..~

Sanah hilwah ya lailun jamil:)
Arini 14 september waktu Malaysia la..adalah hari yg spesel utk salah seorang sahabat baikku..cik lailun jamil a.k.a khadijah rasyidah.. (sila terharu sebab aku wat posting spesel utk mu ni) hepi besday my dear lovely fren..meh aku nyanyi skit..

Hepi besday to you..
U was born in the zoo
Like a monkey and kangaroo..
Hepi besday to you..(bunyi tepukan gemuruh)

Meh aku describe sikit pasal budak beringus nih..haha..ekceli aku baru je baek ngan budak sorang ni sejak thanawi 2 kot..tahun 2004..sblm tu aku mmg xkawan la ngan budak2 baru ni..almaklumla…saye kan budak lame..hahahha..sungguh sombong saye waktu itu..then lame2 sekelas mule la baek ngan die..wktu tu xrapat sgt jgk..dekat last2 nk buat majlis akhir tahun tu baru betul2 baek kot..beliau kan penolong kelas yg berdedikasi..haha..dulu xsilap kami pakat panggil beliau mak..sebab gaye die cakap macam la ibu2…keibuan sgh shbt aku ni sorang..aku ni kanak-kanak ribena..xde gaye mak2 langsung..:)
Then naek thanawi 3 betul2 jadi kamceng ngan beliau..aku pon xtau cmne tetibe aku boleh tersangat la kamceng sehinggakan mmg xleh nk berpisah ngan makhluk ni sorang..kalau die balik mmg aku betul2 rase sunyi la..huhu..kekamcengan kami membuatkan beliau ini sanggup berpindah ke bilik aku disebabkan mmg dah mcm die penghuni bilik aku dah..mungkin die dah lupe alamat bilik sendiri kot..hahaha..aku laen blok ngan die..so..die mai melepak bilik aku yg xberape nak ramai makhluk tuh..bilik exco la kekunonnye..mmg xramai..last2… aku kate ‘mu mai pindah bilik aku terus la..senang..’ selepas itu mmg beliau mengotakan kata2 tersebut dan pindah ke bilikku terus…hahaha..suke ati je..:)
Aku rase tabiat jiwang la yg menyatukan hati-hati kami nih..sbb katil aku mmg dekat tingkap..so kalau hujan mmg nampak sweet n sayu sgt kat ctu..perghh..kami akan layan jiwang 2 orang kat ctu..ntah ape2 la..ni apesal detail sgt ni??? Oke..oke..ringkaskan..ape part yg paling aku igt bile kwn ngan makhluk pelik sorang ni?? Die pernah tanye aku ‘mu syg dok aku?’ aku tentulah jawab ‘dok’ aku kan pemalu. Tetibe je die menangis..hadeh…die igt aku xsyg die ke? Hapee daa…jgn la tanye soalan pelik2 sgt..complicated aku nk jwb tau! Now I’m realized that if we love somebody we must tell her..sebab Nabi pon cakap kan..kene cakap lau sayang saudara kita…
Sekarang? Kami terpisah dengan jarak..beliau sambung study kat perlembahan nil sane..aku? op cozlah mak aku xbagi blajar jauh2..aku sendiri pon maybe xkuat nk study jauh2..so..aku di UKM..dia di Mesir..tapi aku xpernah rase pon macam kami jauh..sebab? hampir setiap hari aku boleh cakap aku chating ngan die..kan dah kan?? So..eberiting selalu citer...walaupun aku tinggal sorang je sambung study kat ukm ni..i’m still xrase sorang..haha..ape yang sweet, time taun lepas mase dia balik mesia, beliau telah melepakkan diri kat UKM selama 2 minggu..so..kami berdating la kalau ade mase..sbb time ni aku cbuk ngan kuliah jugak..tp kebetulan ade pesta konvo kat ukm..ade la tempat nak jalan2.(ade insiden best time pesta konvo yg akn dikenang smpai mati..: )).pergi the mines naek bot..huh..romantik la kunon2nye..okelah..panjang2 nanti tensen orang duk bace...ekceli posting ni aku nak jelaskan betapa aku sangat sayangkan sahabatku yang bernama khadijah rasyidah..walaupun aku xleh duk dekat ngan beliau..tapi die tetap besfren aku smpai akhirat..i.Allah sampai syurga..banyak yang aku belajar tentang kehidupan dan kasih sayang daripada beliau..bagi aku..beliau sgt istimewa(bukan cacat oke?haha) ingatlah…kalau semua orang kat dunie ni benci or pulau or xsuke or anything yg negatif pasal kamu…aku tetap sayangkan kamu! dan akhir kalam…aku tuju lagu ni untukmu..spesel punyerr..

Selamat ulang tahun sayang-imran ajmain
Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu

Doaku buatmu semoga sentiasa dicintai Allah dan RasulNya, semoga amalan seiring usia, semoga Allah sentiasa menjagamu, semoga kita bertemu lagi, dan paling best..semoga cepat kawen oke..hehe..terimelah kek besday dan hadiah yg aku xtercapai nak bg ke mu novel surat ungu untuk nuha ni..anggap buleh dh je la ek..huhu:)


Thursday, September 10, 2009

SAKIT RINDU..DIMANA UBAT??



assalamualaikum...hehe...pepagi jumaat yg hening ni biase la..terrjiwang lebih la..so..dinasihatkan jgn bg komen byk utk post ni..n jgn buat spekulasi pulak..hahaha..just check it out oke!


Selagi dinamakan manusia, kita mempunyai perasaan suka mengasihi dan dikasihi. Memang adat kehidupan bahawa kasih cinta didahului dengan berasa rindu, namun jangan pula rindu berlebihan. Kerinduan kepada kekasih, sering kali membekaskan duka, penyakit menyebabkan kelemahan hati. Kita sebenarnya berperang dengan perasaan. Namun, seorang Muslim akan terasa nikmat jika dapat menjauhi keluhan, kesedihan dan kerinduan ini.
Ibnu Qayyim memberikan terapi mujarab mengenai masalah rindu. Sebelum itu beliau memberikan sebab mengapa rasa rindu berlebihan terjadi antaranya: Hati tidak terisi oleh rasa cinta, syukur, zikir dan ibadah kepada Allah sebaliknya membiarkan mata meliar. Pandangan dan renungan mata adalah jalan membawa kepada kesedihan dan keresahan.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Pandangan mata itu satu daripada sekian banyak anak panah iblis.” Setiap penyakit ada ubatnya. Ubat yang terbaik adalah meneguk daripada pengajaran al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud: “Demikianlah supaya kami memalingkan daripadanya kemungkaran dan kekejian. Sesungguhnya Yusuf itu termasuk hamba kami yang terpilih.” - (Surah Yusuf, ayat 24)

Ikhlas kepada Allah. Ikhlas adalah ubat penyakit rindu. Ikhlas kepada Allah bermakna selalu berusaha berada di pintu ibadah dan memohon kesembuhan daripada Allah. Jika kita ikhlas kepada Allah, Allah akan menolong kita daripada penyakit kerinduan melalui cara tidak pernah terdetik di hati. Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan: “Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya.

Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung. Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan.

Mengurus mata dan pandangan. Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan hati terusik dan jatuh. Ibnul Qayyim menyatakan: “Orang berakal tidak mudah tergelincir jatuh hati dan rindu, dia tidak tertimpa pelbagai kerosakan. Barang siapa yang terjun ke dalamnya maka ia termasuk orang yang menzalimi diri sendiri, tertipu dan akhirnya binasa. Jika dia tidak melakukan pandangan berkali-kali terhadap orang yang dikagumi dan usahanya itu meragut benang asmara, pastilah asmara tidak akan kukuh mencengkam jiwanya.”

Bernikah dan membina rumah tangga adalah langkah paling baik. Inilah ubat rindu paling baik. Tidak semestinya bernikah dengan orang yang kita kagumi. Meskipun pernikahan itu dilangsungkan tidak dengan orang dicintai dan diidamkan.


Selalu Sibuk dan Aktif
Dalam situasi kosong kegiatan, biasanya seseorang lebih mudah untuk berangan memikirkan orang yang dia cintai. Dalam keadaan sibuk luar biasa berbagai pikiran tersebut mudah untuk lenyap begitu saja. Oleh karena itu, untuk memangkas kerinduan seseorang hendaknya menyibukkan diri dengan hal-hal yang bermanfaat baik untuk dunia maupun untuk akhirat. Hakikat dari rasa rindu adalah kesibukan hati yang kosong. Di kala sepi sendiri, tanpa xtvt muncullah bayangan sang kekasih, wajah, gerak-geri, dan segala yang berkaitan dengannya. Seluruhnya hanya sekadar bayangan dan khayalan yang berakhir dengan kesedihan diri. Tiada manfaatnya sedikitpun bagi kehidupan kita.


Menghindari Nyanyian dan Filem Percintaan
Nyanyian dan filem-filem percintaan memiliki pengaruh mengobarkan kerinduan pada orang yang dicintai. Apalagi jika, nyanyian tersebut dikemas dengan mengharu-biru, mendayu-dayu tentu akan menggetarkan hati orang yang sedang ditimpa kerinduan. Akibatnya rasa rindu kepadanya semakin memuncak, berbagai angan-angan yang menyimpang pun terbetik dalam hati dan pikiran. Bila demikian, sudah layak jika nyanyian dan tontonan seperti ini dan secara umum ditinggalkan. Demi keselamatan dan kejernihan hatimu sendiri. Sehingga sempat diungkapkap oleh para ulama, "Nyanyian adalah tarian penzinaan."

Bayangkan Kekurangannya
Ingatlah selalu, bahwa orang yang kau cinta bukanlah peribadi yang sempurna. Ia sangat memiliki banyak kekurangan, sehingga tidak layak untuk dipuja, disanjung, atau senantiasa diangan. Orang yang kau cintai tidaklah seperti yang kau khayalkan di setiap lamunan.
Ibnul Jauzi mengatakan," Sesungguhnya manusia itu penuh dengan najis dan kekotoran. Sementara orang yang dimabuk cinta senantiasa melihat kekasihnya dalam keadaan sempurna. Disebabkan cinta ia tidak lagi melihat adanya aib."
Kita bisa menghukumi sesuatu kecuali dengan timbangan keadilan, sementara orang yang sedang di amuk asmara tengah dikuasai oleh nafsunya sehingga tidak dapat bersikap dengan adil. Kecintaannya menutupi seluruh aib yang dimiliki pasangannya. Para ahli hikmah berkata, "mata yang diliputi hawa nafsu akan menjadi buta."

p/s: susahkan nak elak?? semoga ramadhan ni membantu kita mengawal diri utk menghadapi dan mengurus diri sesudah berakhirnya bulan barakah ini! bantu aku Tuhan..



(gambar xde kaitan..haha..bengkel yg dikendalikan amin idris..best jugak..kes aku bace saifulislam.com ttg die... yg tak tersengaja pergi..huhu)

Tuesday, September 8, 2009

HARI INI..AKU YANG PILIH!



“Keluarga aku semuanya kurang ajar belaka, jadi tentulah aku pun kurang ajar.”

“Dah aku dibesarkan di dalam persekitaran samseng, macam mana aku nak jadi baik.”

Segala dialog mirip seperti dialog di atas mungkin boleh didengari terucap keluar daripada mulut atau menjadi bisikan ketika bermonolog dengan diri. Adakalanya bukan sebagai satu pemahaman salah kepada konsep ‘berserah kepada takdir’ tetapi sebagai alasan untuk memujuk diri menerima perbuatan salah yang dilakukan diri sendiri. Menjustifikasikan kesalahan yang dipilih sendiri dengan menuding kepada pengalaman lepas.

MANUSIA, PENGALAMAN DAN MENCIPTA PENGALAMAN

Sekumpulan orang kampung menyatakan pada seorang pengembala muda, “Sekiranya datang serigala, jerit ‘serigala’ dan kami akan datang bersama senapang dan serampang.”

Keesokkan harinya sedang beliau mengembala kambing biri-birinya, tiba-tiba pengembala muda ternampak seekor singa mendekati kambing biri-birinya. Dia pun menjerit, “Singa, singa!” Tetapi tiada seorang yang datang membantu. Beberapa ekor kambing biri-birinya mati dibaham singa. Dengan sedihnya dia pergi berjumpa dengan orang-orang kampung.

“ Mengapa tiada orang datang membantu apabila saya jerit tadi??” Tanya pengembala muda tadi kepada orang-orang kampung.

“Di negeri kita ni mana ada singa,” balas seorang pak cik tua, “Yang kau kena jaga-jaga pada ancaman serigala nak oi.”

Sememangnya manusia hanya memberi respon kepada perkara yang ia bersedia untuk percaya. Apa yang membuatkan mereka bersedia untuk percaya, adalah pengalaman mereka. Seorang yang mempunyai pengalaman mudah memperoleh sahabat berkemungkinan besar akan seronok dikelilingi manusia. Seorang yang mempunyai pengalaman dihargai karya-karya puisinya berkemungkinan besar lebih selesa menukilkan bahasa jiwanya untuk tatapan umum. Begitu juga seorang yang mempunyai pengalaman dizalimi atau didera, kemungkinan besar juga ia memberikan kesan tidak baik kepada kehidupannya.

Kita tidak memilih setiap pengalaman yang dilalui dan sememangnya itulah yang terjadi ketika kita masih kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kebanyakkan pengalaman sesudah kita dewasa dipilih oleh kita. Kita memilih untuk belajar di mana. Kita memilih untuk bekerja di mana. Kita memilih untuk melakukan sukan apa, melakukan di mana. Kita memilih untuk berkawan dan bergaul bersama siapa. Sesiapa yang mempunyai latar belakang yang susah atau tidak molek, memilih sendiri untuk terus hidup dalam suasana negatif atau memilih untuk mencipta pengalaman yang akan memperbaiki kehidupan dan cara berfikir.

Seorang yang ingin memperbaiki diri menjadi lebih baik, mempunyai kuasa membuat pilihan samada untuk bergaul lebih banyak dengan mereka yang akan membantunya memperbaiki diri atau bergaul dengan mereka yang tidak membantu menjadi lebih baik. Seorang yang ingin dirinya menjadi lebih baik mempunyai kuasa memilih untuk melakukan aktiviti yang akan menyumbang kepada pembaikan dirinya ataupun aktiviti yang sebaliknya.

Masa lepas yang membentuk pengalaman-pengalaman adalah sesuatu yang tidak dapat diubah tetapi kita mampu mengawal tindakan kita hari ini yang akan menjadi pengalaman di masa akan datang. Tidak semestinya kerana pengalaman lepas yang negatif, maka sepatutnya kita menjadi seorang yang berkarakter negatif. Teringat saya kepada sebuah rangkap di dalam puisi Zhou Dun Yi:




Namun yang ku kasihi adalah bunga teratai, tumbuh keluar dari selut tetapi tidak dikotori.

Beliau mengkagumi karekter bunga teratai yang sekalipun tumbuh daripada selut yang kotor namun tetap cantik, harum, boleh dihayati dari jauh namun tidak boleh sebarangan disentuh. Sewaktu membaca puisi ini, terharu saya menghayati betapa sesuatu yang indah boleh tumbuh keluar sekalipun daripada persekitaran yang tidak bersih. Kita semua boleh menjadi seperti teratai, berhak memilih untuk menjadi seperti teratai.

kredit:demipena.com

p/s: nak jadi cam teratai gak bole??