Sunday, January 17, 2010

panorama waktu subuh...subuh laksana awal kehidupan yang indah.semi memulainya dari waktu ini.udara bertiup dengan tenang, air memancar dengan riang, dan burung-burung bergembira menyambut datangnya sinar mentari..

"wassubhi iza tanaffus"

bagaimana mungkin waktu subuh dikatakan bernafas? pertanyaan seperti ini hanya dapat dijawab oleh orang yang mampu membaca lembaran kehidupan semesta. waktu subuh ialah waktu yang seakan-akan bernafas, laksana orang sedih kerana ditinggal kekasih, kemudian nafas yang panas keluar dari kedalaman perasaannya. atau seperti orang yang terjatuh kemudian mengerang dan mengadu penderitaannya.

lihatlah untaian ayat yang diberikan al-Quran. setiap hurufnya adalah mutiara yang tidak ternilai. orang menyangka subuh adalah waktu yang bernafas, setelah ia melewati gelapnya malam. ia bernafas lega seperti bernafasnya orang yang bertemu dengan kekasihnya yang sudah lama tidak bertemu.sebab subuh adalah awal keindahan siang dan awal dari gerak kehidupan. maksudnya adalah waktu sebelumnya, ketika subuh menahan nafasnya, kemudian saat tiba waktunya ia bernafas lega..........


p/s: saya sangat-sangat suka waktu subuh!!=)))

No comments: