Friday, April 10, 2009

A Friend in Need is a Friend Indeed..




Myna was flying home one evening. After a lot of effort she had finally found a delicious worm. It was late evening and her young ones would be waiting eagerly for their dinner. Suddenly Myna heard a shrill scream. It was Mr. Ant, calling out for help. He had fallen into a stream and was struggling to keep afloat.
Myna flew down to see if she could help Mr. Ant. She realized that she could save him. All she had to do was throw Mr. Ant a lifeline and haul him up to safety. But if she opened her beak to pick up a string, the hard-found worm would fall out. Besides it was getting late. On the other hand, if she left Mr. Ant in the stream, he would surely die...smbung crite ni ye..


hurmm..aku terjumpe crite ni time cari bhn untuk proposal..tetibe rase berminat nak smbung...ntahla..camne aku nk buat ye? actually dgn rendah hati, dengan penuh harapan agar Allah membantu, kalau puan Myna tu aku(burung tu la..)aku pasti akan selamatkan en. ant..(tmbah2 kalau encik ant tu mmg kwn baek aku) xpyh pk lagi dah.. mmg terus selamatkan encik ant..ala..setakat makanan dan kelewatan tu apelah sgt nk dibandingkan dgn nyawa seseorang, cume rungsing sikit anak yg sedang kelaparan menunggu mknn di rumah...xpe..suruh anak tu belajar sabar sikit(teknik pendidikan yg baek:)..lebih2 lg seorang kwn..dan lebih lebih lebih lagi kalau orang yg lemas tu yg hampir dgn kite...semoga Allah berikan aku peluang utk membantu..sbb aku nak jgk buat sesuatu utk kwn2 aku..(terutamanya yg terdekat dgnku..)Allah kurniakan kwn2 yg sgt baek kpdku..aku pn nk jd kwn yg baek jgk utk mereka.. terutamanya saudari ketenangan yg berada sebilik dgnku..paling hmpir sekali dgnku..juga w.pun jauh..saudari petunjuk yg berada di perlembahan nil..sungguh..aku xrase jauh langsung dgn die..huhuhu..saudari pembuka yg menjadi rumet keduaku..cian die..dr Za'ba mari ke kris mas skmo..jauh tu..sungguh aku amat menghargai kalian! sebab selalu di sisiku tidak kire dalam keadaan apa pun aku! terutamanya keadaan skrg..sungguh aku terlalu menyayangi kalian..semoga Allah berikan peluang kpdku untuk melakukan pengorbanan juga utk kalian( aku sgt jeles sbb korg sgh baek..byk sgh pahale kamu semue!)aku mahu jadi shbt kalian bkn shj di dunia..bahkan di akhirat..di hari saling menyalahkan...pohon pd Allah kite tetap saling sayang sampai syurga!INSYA ALLAH!!

p/s:cube try smbung cite kat atas tu..ape shbt2 nk buat ye?? jom share..SHARING IS CARING..hehehe..dont kedekut2 hapah nyior..:)

3 comments:

purity purple said...
This comment has been removed by the author.
purity purple said...

hai dearie...

critical thinking ni.bagus2..develop thinking skills..ok

i want to give my reflection towards the story that u've posted.. antara nyawa ngn makanan...i think the right thing that the bird has to do is save mr.ant..sebabnye...nyawa is something valuable than anything..don't mind if we have to sacrifice the food, as long as the other's life can be saved...makanan masih lagi boleh dicari kan..tapi nyawa..cannot. dengan kita membantu orang ni, mungkin akan mendapat kemanisannya selepas itu even though we have to sacrifice something..

i also agree with u miss ehsas jaded regarding to give the valuable lessan to the anak2 burung. which is SABAR...sangat bagus untuk diterapkan dalam jiwa anak2..hehe..thats all...

Izzah Ganu said...

thanx purity..actually i nk mtk maaf pd semua..hurmm..rupenye i xsensitif ng keadaan sekeliling..lemahnye diri i ini..huhu..how can i describe that everyone in my life is very important to me??
ya Allah..kumohon ampun atas lemahnye aku pd pndangan manusia.. namun, kuatkanlah aku pd pndanganMU..aku mmg tiada punyai apa2 kuasa..